top of page

Basisvoeding - vetten

Vet is een belangrijke macronutriënt die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is een bron van energie en het helpt bij de opname van bepaalde vitaminen. Echter, niet alle vetten zijn gelijk. Sommige vetten zijn gezonder dan andere en het is belangrijk om te weten welke vetten we moeten kiezen voor een gezonde leefstijl.

Er zijn twee soorten vetten: onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn gezonde vetten en ze worden geassocieerd met een verlaagd risico op hartziekten en beroertes. Deze vetten zitten in noten, zaden, avocado's, olijfolie en vette vis, zoals zalm en tonijn. Ezelsbruggetje: Onverzadigde vetten = O = Oké

Verzadigde vetten zijn ongezondere vetten en kunnen het risico op hartziekten verhogen. Deze vetten zitten in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en boter. Het is daarom belangrijk om de inname van verzadigde vetten te beperken. Ezelsbruggetje: Verzadigde vetten = V = Verkeerd

Transvetten zijn een ander type ongezond vet dat ontstaat tijdens het verharden van plantaardige oliën. Ze zitten vaak in gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en margarine. Het is belangrijk om de inname van transvetten zo veel mogelijk te beperken, omdat ze het risico op hartziekten en beroertes kunnen verhogen.

Kortom: onverzadigde vetten, zoals die in noten, zaden, avocado's, olijfolie en vette vis zijn een goede keuze. Verzadigde en transvetten moeten worden beperkt. Je kunt de inname van verzadigde en transvetten beperken door te kiezen voor magere zuivelproducten, mager vlees en het vervangen van boter en margarine door olijfolie of andere gezonde oliën.

Een gezond voedingspatroon bestaat uit een goede balans van koolhydraten, eiwitten en vetten (met name dus onverzadigde vetten). Consumeer daarnaast voldoende groenten, fruit en volkorenproducten. Op deze manier kun je jouw lichaam voorzien van de juiste voedingsstoffen en een gezond lichaam behouden. Per persoon kan het verschillen, ieder individu is immers anders. Wil jij een plan op maat? Plan dan een intake in!

bottom of page