top of page

Basisvoeding

Tegenwoordig lijkt iedereen wel een voedingsexpert. Je buurvrouw is afgevallen door een dieet en zweert erbij dat dit ook de oplossing voor jou gaat zijn. Terwijl internet juist weer zegt dat je een crashdieet moet gaan volgen. En dan zit je tegenover mij en krijg je te horen dat je geen helemaal dieet moet volgen... In deze blogs wil ik jullie aan de hand nemen en jullie voedingskennis verhogen. Met vandaag de eerste blog: basisvoeding.

 

Basisvoeding is een term die verwijst naar de essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Deze voedingsstoffen zijn onder andere koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Het is belangrijk om deze voedingsstoffen dagelijks binnen te krijgen in de juiste hoeveelheden om ons lichaam goed te laten functioneren.

 

  1. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam. Ze zitten bijvoorbeeld in brood, pasta, rijst en aardappelen. Het is belangrijk om te kiezen voor volkoren varianten, omdat deze meer vezels bevatten. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten.

  2. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en zijn nodig voor de opbouw en het herstel van onze spieren en weefsels.

  3. Vetten zijn ook een belangrijke bron van energie en zijn nodig voor de opname van bepaalde vitaminen/mineralen. Het is wel belangrijk om te kiezen voor gezonde vetten, zoals onverzadigde vetten uit noten, zaden en vette vis.

  4. Vitaminen en mineralen zijn nodig voor verschillende processen in ons lichaam, zoals de stofwisseling en de aanmaak van rode bloedcellen. Het is belangrijk om gevarieerd te eten en voldoende groenten en fruit te consumeren, omdat deze veel vitaminen en mineralen bevatten.

Naast de bovengenoemde voedingsstoffen is het ook belangrijk om voldoende water te drinken en matig te zijn met alcohol en suikerrijke producten. Water is nodig voor een goede vochthuishouding en alcohol en suikerrijke producten leveren veel calorieën en weinig voedingsstoffen.

 

Kortom, basisvoeding is een gevarieerd eetpatroon waarbij voldoende aandacht wordt besteed aan de juiste hoeveelheden koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Door te kiezen voor gezonde voeding en voldoende te drinken en bewegen, kunnen we ons lichaam gezond houden en optimaal laten functioneren.

 

Ieder persoon is natuurlijk anders. Hierdoor liggen de behoeften ook net anders. Wil je een voedingsplan op maat? Plan dan een intake in!

bottom of page