top of page

Basisvoeding - koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat we voldoende brandstof hebben om onze dagelijkse activiteiten uit te voeren. Koolhydraten zijn te vinden in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals brood, pasta, rijst, aardappelen, fruit en groenten.

 

Er zijn twee soorten koolhydraten: enkelvoudige koolhydraten en complexe (meervoudige) koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten zijn suikers, zoals glucose, fructose en lactose, die snel worden opgenomen in ons lichaam. Deze suikers leveren snel energie, maar kunnen ook zorgen voor pieken en dalen in onze bloedglucose (suikerspiegel).

Complexe koolhydraten zijn zetmeel en vezels. Deze worden langzamer afgebroken in ons lichaam en zorgen voor een geleidelijke en langdurige energievoorziening. Een voorbeeld hiervan zijn vezels, welke belangrijk zijn voor een goede spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten.

 

Het is belangrijk om te kiezen voor complexe koolhydraten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten meer vezels en geven ons lichaam langdurige energie. Ook groenten en fruit bevatten koolhydraten, maar ook veel vezels, vitaminen en mineralen.

 

Het is echter wel belangrijk om op te letten hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt, vooral als je diabetes hebt of wilt afvallen. Te veel enkelvoudige koolhydraten kunnen zorgen voor een te hoge bloedsuikerspiegel en kunnen bijdragen aan overgewicht. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor complexe koolhydraten en deze te combineren met eiwitten en gezonde vetten.

 

Kortom, koolhydraten zijn belangrijk voor ons lichaam, maar het is belangrijk om te kiezen voor complexe koolhydraten en deze te combineren met gezonde vetten en eiwitten. Door te kiezen voor een gevarieerd dieet met voldoende groenten, fruit, volkorenproducten en eiwitrijke voedingsmiddelen kunnen we ons lichaam voorzien van de benodigde voedingsstoffen en energie.

bottom of page