top of page

Minder vlees eten

Plantaardige voeding is de laatste jaren steeds meer opgekomen. Mensen eten steeds meer vegetarisch en kiezen regelmatiger voor een dagje zonder vlees. Hierbij komt bij veel mensen de vraag op: ‘Maar wat eet ik dan in plaats van vlees?’. Wij zetten vandaag de verschillende opties voor je op een rijtje en vertellen je waar je op moet letten bij het kiezen van een gezonde vleesvervanger. 

Om te begrijpen wat een goede vleesvervanger is, moeten we eerst de voedingsstoffen van vlees bekijken. Belangrijke voedingsstoffen in vlees zijn eiwitten, ijzer, en vitamine B12 of B1. Dus zoeken we naar alternatieven die deze voedingsstoffen bieden.

Wat zijn de opties? Denk aan eieren, peulvruchten (zoals bonen, kikkererwten, en linzen), tofu, en tempé. Deze voedingsmiddelen zitten boordevol eiwitten, ijzer, en vitamine B1, waardoor ze uitstekende vervangers voor vlees zijn. Ook noten, zaden, en pitten zijn mogelijkheden, hoewel ze minder eiwit bevatten en daarom iets minder geschikt zijn als vleesvervangers. En laten we champignons niet vergeten - hoewel ze gezond zijn, zijn ze niet ideaal als vleesvervangers vanwege hun lagere eiwit- en ijzergehalte.

Wat dacht je van kaas? Hoewel het eiwitten en vitamine B12 biedt, bevat kaas weinig ijzer en vaak veel verzadigd vet en zout, wat het minder gezond maakt als vleesvervanger.

Je kunt ook kant-en-klare vleesvervangers overwegen. Deze zijn ontworpen om de smaak en textuur van vlees na te bootsen, maar bevatten vaak veel zout. Let op of er extra ijzer en vitamine B12 aan toegevoegd zijn. Kies voor een variant op basis van soja voor voldoende eiwitten. Ook is het belangrijk dat er aan kant-en-klare vleesvervangers ijzer en vitamine B12 toegevoegd worden, omdat dit er van nature niet in zit. Ten slotte is de hoeveelheid eiwit in het product belangrijk, ook dit is bij vleesvervangers vaak nog erg weinig. Zorg ervoor dat je kiest voor een product op basis van soja, deze bevatten voldoende eiwit. Voldoet jouw kant-en-klare vleesvervanger aan de volgende eisen, dan heb je een gezonde vleesvervanger gevonden: 

  • Eiwit: kies voor een variant op basis van soja, dit kun je zien op de ingrediëntenlijst;

  • IJzer en vitamine B12: zorg ervoor dat er op de verpakking staat dat deze zijn toegevoegd of check dit in de ingrediëntenlijst; 

  • Verzadigd vet: vergelijk meerdere varianten en kies degene met het minste verzadigd vet;

  • Zout: vergelijk meerdere varianten en kies degene met het minste zout;

Concluderend, onze topkeuzes voor vleesvervangers zijn ei, peulvruchten, tofu en tempé. Deze zijn rijk aan voedingsstoffen en bevatten weinig verzadigd vet en zout. Kant-en-klare vleesvervangers kunnen ook goed zijn, mits je let op de ingrediënten en voedingswaarde.

Wil je meer weten over goede vleesvervangers? Volg ons op Instagram @akersloot_dietetiek voor inspiratie en voorbeelden van gezonde kant-en-klare opties!

Kies bewust, geniet van je maaltijden en ontdek de heerlijke wereld van plantaardige voeding!

Ieder persoon is anders. Wil je samen sparren over een voedingspatroon op maat, waarbij je vlees op een juiste manier vervangt en geen tekorten oploopt? Plan een intake bij Elles in! Elles is helemaal thuis op het gebied van plantaardige voeding. 

bottom of page