top of page

Basisvoeding - vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ze zijn betrokken bij tal van processen, waaronder het opbouwen en onderhouden van sterke botten en tanden, het reguleren van het immuunsysteem, het produceren van energie en het beschermen van onze cellen tegen schade.

 

Er zijn 13 verschillende vitamines die ons lichaam nodig heeft, waaronder vitamine A, B, C, D, E en K. Elke vitamine heeft een specifieke functie en is in bepaalde hoeveelheden nodig. Vitamines zijn te vinden in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, zuivelproducten, vlees en vis.

 

Mineralen zijn ook essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Er zijn twee soorten mineralen: macromineralen en sporenelementen. Macromineralen zijn mineralen die we in grotere hoeveelheden nodig hebben, zoals calcium, magnesium, kalium en natrium. Sporenelementen zijn mineralen die we in kleinere hoeveelheden nodig hebben, zoals ijzer, zink en selenium. Mineralen zijn te vinden in veel voedingsmiddelen, waaronder zuivelproducten, vlees, vis, groenten en fruit.

 

Het is belangrijk om gevarieerd te eten om alle essentiële vitamines en mineralen binnen te krijgen die ons lichaam nodig heeft. Een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede, osteoporose, vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem.

 

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige mensen meer risico lopen op een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, kunnen een tekort aan vitamine B12, ijzer en calcium hebben. Mensen die weinig zonlicht krijgen, hebben mogelijk een tekort aan vitamine D.

 

In sommige gevallen kan het nodig zijn om supplementen te nemen om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Maar in het algemeen is het het beste om te proberen om alle voedingsstoffen binnen te krijgen via een gezond en gevarieerd eetpatroon. Wanneer de opname goed is en je geen speciaal dieet volgt (bv. vanwege prikkelbare darm of omdat je vegetarisch bent) heb je in principe geen suppletie nodig.

 

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het krijgen van voldoende vitamines en mineralen niet alleen belangrijk is voor een goede gezondheid op de korte termijn, maar ook voor een goede gezondheid op de lange termijn. Een gezond eetpatroon met voldoende vitamines en mineralen kan helpen om het risico op chronische ziekten te verminderen en ons lichaam helpen goed te functioneren.

bottom of page