top of page

Basisvoeding - eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van ons lichaam en spelen een cruciale rol in tal van processen. Ze zijn nodig voor de opbouw en het herstel van weefsels, spieren, enzymen, hormonen en nog veel meer. Eiwitten bestaan uit aminozuren, die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Het is daarom belangrijk om voldoende eiwitten via onze voeding binnen te krijgen.

Er zijn tal van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, waaronder vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden. Het is belangrijk om gevarieerd te eten zodat je alle aminozuren binnen krijgt die ons lichaam nodig heeft.

Eiwitten zijn belangrijk voor atleten en sporters, omdat ze nodig zijn voor de opbouw en het herstel van de spieren na fysieke activiteit. Maar ook voor mensen die niet regelmatig sporten zijn eiwitten belangrijk. Een voedingspatroon rijk aan eiwitten kan helpen om spierverlies te voorkomen, het metabolisme te verbeteren en het gevoel van verzadiging te verhogen (wat indirect kan helpen bij wens afvallen).

Maar hoeveel eiwitten heb je nou nodig per dag? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van eiwitten is ongeveer 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor mensen die regelmatig sporten kan de behoefte aan eiwitten hoger zijn, tot wel 1,2 tot 1,7 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dit is geheel afhankelijk van welke sport en de intensiteit/duur van de activiteiten.

Het is ook belangrijk om te weten dat niet alle eiwitbronnen gelijk zijn. Sommige eiwitbronnen, zoals een lekkere gehaktbal, zijn rijk aan verzadigde vetten en kunnen het risico op hartziekten verhogen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor magere eiwitbronnen, zoals gevogelte, vis, eieren, magere zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden.

In het algemeen is het belangrijk om een gevarieerd eetpatroon te handhaven om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen die ons lichaam nodig heeft. Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van dit eetpatroon en kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl en het behoud van een gezond lichaam. Zorg er daarom voor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt en kies voor magere eiwitbronnen om het risico op hartziekten en andere gezondheidsproblemen te verminderen.

bottom of page